Wat is stress of burn-out?
Stress is een gemoedstoestand die we allemaal wel kennen. Het is een vorm van spanning in het lichaam die bij mensen, dieren of zelfs planten voorkomt.
De oorzaak van stress is vaak een reactie op een prikkel. Stress helpt ons wanneer we iets moeten doen wat spannend is. Bijvoorbeeld wanneer we een presentatie hebben. Dit is vaak spannend en een beetje gezonde spanning helpt ons om voor de groep te gaan staan en deze presentatie te doen. Het lichaam maakt op dat moment het stresshormoon cortisol aan en dit geeft ons net het extra stukje boost om te kunnen presteren. Na de presentatie daalt het stressniveau weer en is de cortisolspiegel weer zoals deze voor die tijd was. Dit noemen we ook wel gezonde stress of positieve stress.
Ongezonde stress ontstaat wanneer we constant het gevoel hebben te moeten presteren ook al is er hiervoor geen directe aanleiding. Het lichaam maakt dan constant het stresshormoon cortisol aan en de stress wordt chronisch. In dat geval spreken we van ongezonde stress of ook wel negatieve stress.
Ongezonde stress leidt tot gedrags-, psychologische en fysieke problemen. De energievreters, ook wel stressoren genoemd, spelen een belangrijke rol bij het ontwikkelen van chronische stressklachten. Niet elk individu zal aan dezelfde intensiteit van stress lijden. Sommigen kunnen een hoge intensiteit krijgen of kunnen overdreven reageren op stressoren, terwijl anderen er juist makkelijker mee omgaan.
Een burn-out is het eindstadium van een langdurige periode van stress en (over)spanning. Hierdoor kun je last krijgen van zowel lichamelijke als geestelijke uitputting. Je voelt je letterlijk ‘opgebrand’. Een burn-out is dus niet alleen een psychisch probleem, maar ook duidelijk te voelen in jouw lichaam.
Een burn-out krijg meestal je niet alleen door werkstress, maar kan mede ontstaat door spanningen in de privésfeer. Vaak is het de combinatie van die twee dat je te veel wordt. Je merkt dat je in het begin hier vaak nog wel mee om kunt gaan. Je werkt bijvoorbeeld door de vermoeidheid heen. Na een tijdje lukt dat niet meer en zijn zelfs de meest alledaagse taken een immense opgave. Als je dit ervaart maar hier niks mee doet, dan verandert jouw situatie ook niet.
Een burn-out ontstaat dus nooit van de ene op de andere dag. Soms is het best lastig om alles te ontrafelen en te begrijpen wat er is gebeurd in de aanloop naar een burn-out toe. Als burn-out coach en ervaringsdeskundige ben ik erin gespecialiseerd om deze oorzaken te achterhalen en samen met jou vast te stellen. Ik heb zelf in 2020 een flink burn-out proces doorlopen en weet dus als geen ander wat er speelt en hoe het is.
"Niet alleen volwassenen kunnen een burn-out krijgen, maar burn-out bij jongeren komt ook steeds meer voor."
Het is belangrijk om de interne oorzaak te achterhalen, omdat dit het fundament is onder jouw herstelproces. Dit fundament gaat ervoor zorgen dat jij weer zelfstandig in staat bent aan het roer van jouw leven te gaan staan.
Ik leert je dus geen trucje om meer te ontspannen. Wij bouwen samen aan een gezonde toekomst. Het gaat dus veel verder dan enkel het herstellen van een stress of burn-out situatie: het weten wat er fout ging, daarvan leren en vervolgens blijven toepassen in jouw leven. Dit is geen makkelijke opgave, maar wel eentje die een geschikte coach kan toepassen.
Traject
Tijdens een kennismaking ga ik graag met jou in gesprek om doelen, wensen en aanpak helder te krijgen. Ook beslissen wij wederzijds of wij de samenwerking voor dit traject aan willen gaan. Wij stemmen af hoeveel sessie verwacht worden nodig te zijn. Dit bepaalt ook de prijs voor het traject.
Vervolgens zullen wij samen de sessies doorlopen. Veelal zijn dit al wandelend gebeuren. Waar nodig kiezen wij in overleg voor een binnen locatie. De frequentie van de sessies zal worden afgestemd op de noodzaak en behoefte aan contact.
In de sessies doorlopen we diverse fasen Deze verlopen als volgt:
- Acceptatie: Je bent in een situatie terechtgekomen die zwaar voor je is. Om hier wat aan te veranderen moet jij beseffen dat dit voor nu, jouw werkelijkheid is. Pas als jij erkent dat er alleen duurzame verandering kan plaatsvinden als je bereid bent te veranderen, kan er gewerkt worden aan herstel.
- Stabilisatie: Door een lange periode waarin je meer energie uitgaf dan binnenkwam ben je nu volledig uitgeput. Wat is het gene waardoor je nu uitgeput bent? Samen met jou kijken we naar je ontspanning, slaap, ademhaling, beweging en voeding. Ook je emotionele verwerking nemen we onder de loep. Pas als je weer in balans bent, heb je een fundament om op verder te bouwen.
- Activatie: Het fundament is gelegd, nu is het tijd om te ervaren dat je ook weer kunt gaan bouwen. Je bent jezelf voorbijgelopen en nu is het goed om te ervaren dat je lichaam altijd signalen afgeeft waardoor je leert waar je grenzen liggen. Activeren na een burn-out is een proces van oefenen, vallen en weer opstaan. Stapje voor stapje zul je merken dat je gaat herstellen. Soms is dat een stapje terug, maar je mag vertrouwen hebben dat er dan ook weer 2 stappen vooruit kunnen worden gezet.
- Integratie: Je bent weer aan het werk, en hoe verleidelijk is het weer om in je oude patronen te vervallen. Om echt blijvend te herstellen is het goed om te ervaren dat je autonomie weer terug hebben prima samen kan gaan met terugvalpreventie.